.

Tavan Vantilatörü Mü Klima Mı Daha Az Elektrik Harcar?

Tavan Vantilatörü Mü Klima Mı Daha Az Elektrik Harcar?

Tavan vantilatörü ile klimanın elektrik yönünden karşılaştırması yapıldığında vantilatörün daha az enerji harcadığı görülecektir. Vantilatör kullanımında, aletin 24 saat açık bırakılması mümkün değildir. Ayrıca vantilatörün amacı ortamı soğutmak değil, hava akımını sağlamaktır. Bu nedenle tavan vantilatörü mü klima mı diye sorulursa vantilatör daha az enerji harcamaktadır.

Tavan Vantilatörü Ne Kadar Elektrik Harcar?

Tavan vantilatörünün enerji kullanımı, amacının basitliği nedeniyle daha düşük olmaktadır. Tavan vantilatöründe amaç sadece ortamda hava akımının sağlanmasıdır. Bu kapsamda vantilatörün aksamı ve kullandığı elektrik de düşecektir. Vantilatörün dönüşünü sağlayan motorda sadece hareketi sağlayan parçalar ve soğutucu bulunmaktadır. Fiziksel olarak vidalar ve somunlarla sağlanan sürtünme etkisini azaltma işlemi, bu sayede başka bir motor kaynağına ihtiyaç duymaz. Sürtünmenin bu şekilde azaltılmasının yanında yağlama yoluyla kullanımı tazeleyerek devam etmek mümkündür.

Tavan vantilatörünün alımı sırasında ödenen KDV düşüktür. Bu sayede paranız cebinizde kalır. Ayrıca vantilatör kullanımında kişilerin motoru açmasından  hemen sonra yüksek bir enerji çekimine gerek duyulmaz. Isınma ya da hazırlık gerektirmeyen cihaz, direkt olarak fiziksel hareketle performans gösterir. Bu da cihazın ilk açıldığında da, ilerleyen saatlerde de aynı enerjiyi kullanmasına neden olur.

Tipik bir tavan vantilatörü, saatte ortalama 75- 100 W civarı elektrik harcamaktadır. 24 saat açık kaldığı düşünülen bir vantilatör 24 x 75 üzerinden 1.800  W enerji harcar. Bu da 1.8 KW enerjiye tekabül eder. güncel enerji ücretlendirmesi Kilowatt başına 44 Kuruştur. Bu nedenle 1.8 x 0.44 üzerinden hesaplanırsa, bir vantilatör 24 saatte 79 Kuruş harcayacaktır.

Klima Ne Kadar Elektrik Harcar?

Klimanın harcayacağı elektrik miktarı, iç aksamının donanımlı olması nedeniyle daha fazla olacaktır. Bir klimada hem soğutucu hem termostat bulunur. ortam ısısına duyarlı olması gerekeceğinden klimanın görselde çalışmadığı dönemlerde bile aslen ortam ısısını kontrol ediyor olması gerekecektir. Ayrıca klimada kendi çalışma sistemini ve donanımını soğutması amacıyla iç havalandırma da bulunmaktadır. Son dönemde çıkan ortam iyonları ile çalışan klimalarda iyonizer teknolojisinin getirisi olarak farklı materyaller de kullanılmaktadır. Bu nedenle klimanın görevi sadece ortam havasını ısıtmak ya da soğutmak olmaktan çıkar.

Son dönemdeki klimalarda bulunan aksam, bu nedenlerle güçlü elektrik harcama nedenlerinden biridir. Klima, ortamda sadece hava akışından sorumlu değildir. Aynı zamanda ortam nemi, ortamdaki iyonlar, elektrik akımının kontrolü ve aynı zamanda klimanın kendi içindeki dengesi de önem taşımaktadır. Bu nedenlerle tavan vantilatörü mü klima mı diye sorulduğunda klimanın daha fazla elektrik harcadığı sonucuna varılır.

Klimalar arasından hava akımı en güçsüz olanları ve ebat olarak en küçükleri göz önüne alalım. Bu durumda bir klima 24 sat açık kalıyorsa, 28.800 W enerji harcar. Bu da 28.8 KW olarak faturalara yansır. 28.8 x 0.44 TL ile hesaplama yapıldığında klimanın günlük 12.67 TL harcadığı sonucuna varılacaktır. 

Tavan Vantilatörü ile Klimanın Enerji Açısından Karşılaştırması

Klima ile vantilatör arasında kıyaslama yapılacak olursa, vantilatörün daha az enerji harcayacağı görülür. Çünkü vantilatör sadece hava akımından sorumludur. Aslen görevi sadece pervanelerin dönmesidir. Ancak klima, hem ortam ısısını kontrol etmek zorunda, hem nem dengesini düzenlemekle yükümlüdür. Bunların yanında vantilatör, ne kadar saat çalışırsa çalışsın aynı enerjiyi harcar. Ancak klimanın açık olduğu sürede termostat kaynaklı enerji harcaması değişkenlik gösterir. Bu nedenlerle tavan vantilatörü mü klima mı diye sorulduğunda vantilatörün daha az enerji harcadığı yanıtı verilmektedir.

Markalar

Copyright © 2020 Aydın Aydın Elektronik. Tüm Hakları Saklıdır

Kartlar
whatsapp